Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ASP1018
Ders İsmi: Menü Planlama
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. ÖZNUR HAŞİN
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. İRFAN YOLAÇAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: İşletmeler için mönü hazırlama, tabak maliyetlerini belirleyebilmek ve mönü eşleşmesi yapabilmek
Dersin İçeriği: menü kavramının oluşmasını saglamak ve menü hazırlamak için gereken tüm bilgileri aktarmak

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kurumsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alana Özgü Yetkinlik
1) 1) Aşçılık ve mutfak alanındaki kavram, ilke ve teorileri bilir ve uygular.
2) 2) Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
3) 3) yeni teknikler öğrenirler
4) 4) İşletme ve mönü ilişkisini tanımlayabilecektir
5) 5) Mönü hazırlama ilkelerini açıklar
6) 6) İşletme sınıfına göre mönü sınıflandırır
7) 7)Mönüleri karşılaştırır
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Öğrenme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mönün Tanımı ve Kökeni YOK
2) Mönü Çeşitleri (teorik) YOK
3) Mönü Çeşitleri (teorik) YOK
4) Mönü Yapısı YOK
5) Mönü Hazırlama İlkeleri (teorik) (baskın tat, renk tekrarı, mevsimsellik, mönü dili vb.) YOK
6) Mönü Hazırlama İlkeleri (uygulama) YOK
7) ARA SINAV DERS NOTU
8) Mönü Yazımı (teorik) YOK
9) Mönü Yazımı (terminoloji) YOK
10) Mönü Yazımı (uygulama) (hatalar, örnekler vb.) YOK
11) Dünya Mutfaklarında Mönü Uygulamaları YOK
12) Dünya Mutfaklarında Mönü Uygulamaları YOK
13) Mönü ve tabak maliyeti hesaplama YOK
14) Mönü ve tabak maliyeti hesaplama YOK
15) FİNAL SINAV DERS NOTU
16) FİNAL SINAV DERS NOTU
16)

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Mutfak ve yemek bilgileri kitabı
Yiyecek ve içecek yönetimi kitabı

Culinary and cooking information book
Food and beverage management book
Diğer Kaynaklar: Mutfak ve yemek bilgileri kitabı
Yiyecek ve içecek yönetimi kitabı

Culinary and cooking information book
Food and beverage management book

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır.
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır.
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 2 4
Ödevler 1 1 1
Ara Sınavlar 2 2 4
Final 2 2 4
Toplam İş Yükü 13