Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASP1018 | ||||||||
Ders İsmi: | Menü Planlama | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. ÖZNUR HAŞİN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. İRFAN YOLAÇAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | İşletmeler için mönü hazırlama, tabak maliyetlerini belirleyebilmek ve mönü eşleşmesi yapabilmek |
Dersin İçeriği: | menü kavramının oluşmasını saglamak ve menü hazırlamak için gereken tüm bilgileri aktarmak |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Mönün Tanımı ve Kökeni | YOK |
2) | Mönü Çeşitleri (teorik) | YOK |
3) | Mönü Çeşitleri (teorik) | YOK |
4) | Mönü Yapısı | YOK |
5) | Mönü Hazırlama İlkeleri (teorik) (baskın tat, renk tekrarı, mevsimsellik, mönü dili vb.) | YOK |
6) | Mönü Hazırlama İlkeleri (uygulama) | YOK |
7) | ARA SINAV | DERS NOTU |
8) | Mönü Yazımı (teorik) | YOK |
9) | Mönü Yazımı (terminoloji) | YOK |
10) | Mönü Yazımı (uygulama) (hatalar, örnekler vb.) | YOK |
11) | Dünya Mutfaklarında Mönü Uygulamaları | YOK |
12) | Dünya Mutfaklarında Mönü Uygulamaları | YOK |
13) | Mönü ve tabak maliyeti hesaplama | YOK |
14) | Mönü ve tabak maliyeti hesaplama | YOK |
15) | FİNAL SINAV | DERS NOTU |
16) | FİNAL SINAV | DERS NOTU |
16) |
Ders Notları / Kitaplar: | Mutfak ve yemek bilgileri kitabı Yiyecek ve içecek yönetimi kitabı Culinary and cooking information book Food and beverage management book |
Diğer Kaynaklar: | Mutfak ve yemek bilgileri kitabı Yiyecek ve içecek yönetimi kitabı Culinary and cooking information book Food and beverage management book |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır. | |||||||
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. | |||||||
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır. | |
2) | Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. | |
3) | Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Uygulama | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 2 | 2 | 4 |
Ödevler | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınavlar | 2 | 2 | 4 |
Final | 2 | 2 | 4 |
Toplam İş Yükü | 13 |