Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ASP2018
Ders İsmi: İçecek Bilimi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü:
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. ÖZNUR HAŞİN
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. İRFAN YOLAÇAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Aşçılık bölümü öğrencilerinin içecek kavramlarını, sınıflandırılmalarını, üretim ve yapım tekniklerini öğrenmeyi hedeflemektedir.
Dersin İçeriği: Alkollü ve Alkolsüz İçeceklerin Servisini ve Oluşum Süreçlerini Kültürel Yapısının Öğrenilmesi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kurumsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alana Özgü Yetkinlik
1) 1) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin genel karakteristiklerini bilir
2) 2Alkollü ve alkolsüz içeceklerin satın alınması, muhafazası ve kullanımı sırasında dikkat edilecek hususları bilir.
3) 3) Alkollü içecekleri gruplandırabilir ve özelliklerini tanımlayabilir.
4) 4) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin tarihini yapabilir.
5) 5) Alkollü ve alkolsüz içeceklerin sunum ve servisini yapabilir
6) 6) Yeni reçeteler tasarlar
7) 7) yiyecek ve içecek eşleşmesi yapabilir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Öğrenme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) İçeceklerin sunum ve servis prosedürleri YOK
1) Giriş, dersin genel özeti, planı ve işleyişi Yok
2) Alkollü ve Alkolsüz içeceklerin sınıflandırılması ve kültürel altyapısı YOK
3) Çay kültürü, hazırlanması ve sunumu YOK
4) Kahve kültürü, hazırlanması ve sunumu YOK
5) Soft içecekler (Soft drinks) YOK
6) Distile edilmiş içkiler YOK
7) ARA SINAV DERS NOTU
8) Biranın tarihine ve kültürüne giriş YOK
9) Biranın sınıflandırılması, üretim aşamaları, insan vücuduna etkileri YOK
10) Şarap tarihine ve kültürüne giriş YOK
11) Şarabın sınıflandırılması, üretim aşamaları, insan vücuduna etkileri YOK
12) Kokteyller, çeşitli uluslararası kokteyller YOK
13) Yiyeceklerle eşleştirme (foodpairing) ve içeceklerin yemeklerde kullanılması YOK
14) İçeceklerin sunum ve servis prosedürleri YOK
15) Final DERS NOTU
16) FİNAL DERS NOTU

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: İçecek Hakkında Her şey(Recai Bostancı)- BEVERAGE SCİENCE-RECAİ BOSTANCI
Diğer Kaynaklar: İçecek Hakkında Her şey(Recai Bostancı)- BEVERAGE SCİENCE-RECAİ BOSTANCI

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır.
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır.
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 3 48
Sunum / Seminer 2 10 20
Ara Sınavlar 1 14 14
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 128