Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASP2018 | ||||||||
Ders İsmi: | İçecek Bilimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | |||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. ÖZNUR HAŞİN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. İRFAN YOLAÇAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Aşçılık bölümü öğrencilerinin içecek kavramlarını, sınıflandırılmalarını, üretim ve yapım tekniklerini öğrenmeyi hedeflemektedir. |
Dersin İçeriği: | Alkollü ve Alkolsüz İçeceklerin Servisini ve Oluşum Süreçlerini Kültürel Yapısının Öğrenilmesi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İçeceklerin sunum ve servis prosedürleri | YOK |
1) | Giriş, dersin genel özeti, planı ve işleyişi | Yok |
2) | Alkollü ve Alkolsüz içeceklerin sınıflandırılması ve kültürel altyapısı | YOK |
3) | Çay kültürü, hazırlanması ve sunumu | YOK |
4) | Kahve kültürü, hazırlanması ve sunumu | YOK |
5) | Soft içecekler (Soft drinks) | YOK |
6) | Distile edilmiş içkiler | YOK |
7) | ARA SINAV | DERS NOTU |
8) | Biranın tarihine ve kültürüne giriş | YOK |
9) | Biranın sınıflandırılması, üretim aşamaları, insan vücuduna etkileri | YOK |
10) | Şarap tarihine ve kültürüne giriş | YOK |
11) | Şarabın sınıflandırılması, üretim aşamaları, insan vücuduna etkileri | YOK |
12) | Kokteyller, çeşitli uluslararası kokteyller | YOK |
13) | Yiyeceklerle eşleştirme (foodpairing) ve içeceklerin yemeklerde kullanılması | YOK |
14) | İçeceklerin sunum ve servis prosedürleri | YOK |
15) | Final | DERS NOTU |
16) | FİNAL | DERS NOTU |
Ders Notları / Kitaplar: | İçecek Hakkında Her şey(Recai Bostancı)- BEVERAGE SCİENCE-RECAİ BOSTANCI |
Diğer Kaynaklar: | İçecek Hakkında Her şey(Recai Bostancı)- BEVERAGE SCİENCE-RECAİ BOSTANCI |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır. | |||||||
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. | |||||||
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır. | |
2) | Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. | |
3) | Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. |
Anlatım | |
Ders | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Uygulama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 3 | 48 |
Sunum / Seminer | 2 | 10 | 20 |
Ara Sınavlar | 1 | 14 | 14 |
Final | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü | 128 |