Aşçılık
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MYO1028
Ders İsmi: Genel Mutfak Bilgisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğ.Gör. İRFAN YOLAÇAN
Dersi Veren(ler): Öğ.Gör. İRFAN YOLAÇAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Genel mutfak hakkında bilgi sahibi olmaları ve bilinçli birer tüketici olmaları.
Dersin İçeriği: SAĞLIKLI OLARAK ÜRÜN SATIN ALABİLME TEMEL MUTFAK BİLGİLERİNİ GÖSTERMEK

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kurumsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Öğrenme Yetkinliği
1) 1) mutfak sistemini öğrenirler
2) 2) ürün işleme hakkında bilgi sahibi olurlar
3) 3) yeni teknikler öğrenirler
4) 4) ürün saklama tekniklerini öğrenirler
5) 5)gıda bozulmalarını nasıl engellemesi getektiğini öğrenirler
6) 6) ürün satın alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrenirler
7) 7) ürün tüketirken nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrenirler

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mutfak hakkında genel bilgi YOK
2) Uluslararası doğrama teknikleri YOK
3) Uluslar arası pişirme teknikleri YOK
4) Gıda işleme teknikleri YOK
5) Gıda işleme teknikleri YOK
6) Etiket okuma YOK
7) Ara sınav YOK
8) Süt ürünleri YOK
9) Tahıllar ve tahıl ürünleri YOK
10) Et ürünleri YOK
11) Su ve süt ürünleri YOK
12) gıda bozulmaları YOK
13) Bilinçli bir tüketici olmak YOK
14) Bilinçli bir tüketici olmak YOK
15) FİNAL DERS NOTU
16) FİNAL DERS NOTU

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Mutfak hizmetleri yönetimi kitabı / Kitchen services management
book
Diğer Kaynaklar: Mutfak hizmetleri yönetimi kitabı / Kitchen services management
book

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır.
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır.
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir.
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Okuma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 2 2 4
Ara Sınavlar 2 2 4
Final 2 2 4
Toplam İş Yükü 12