Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASP1024 | ||||||||
Ders İsmi: | Türk Mutfak Kültürü | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğ.Gör. ÖZNUR HAŞİN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğ.Gör. ÖZNUR HAŞİN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste yiyeceğin kültürel anlamlarını ve yenileceği/yenilmeyeceğini nasıl etkilediğini, öğünlerdeki değişimleri, yemek zamanlarının ve içme alışkanlıklarının eskiden günümüze nasıl değiştiğini, mutfağın evrimini ve ağırlama geleneğinin gelişimini incelemektedir. |
Dersin İçeriği: | Türk Mutfağının geçmişten günümüze kadar gecen serüvenini öğrencilere aktarmak ve yaşadıkları toplumda üretilen ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi | yok |
2) | Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü | Yok |
3) | Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Türk Mutfak Kültürü | Yok |
4) | Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü | Yok |
5) | Osmanlı Dönemi Türk Mutfak Kültürü | Yok |
6) | Cumhuriyet Dönemi'nde Türk Mutfak Kültürü | Yok |
7) | Ara Sınav | Ders notları |
8) | Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi | Yok |
9) | Türk Mutfak Kültürü ile Diğer Mutfakların Etkileşimi | Yok |
10) | Bölgelere Göre Türk Mutfak Kültürü | Yok |
11) | Türk Mutfak Kültürü Bağlamında Yiyecek ve İçecekler | Yok |
12) | Türk Mutfak Kültürü Bağlamında Yiyecek ve İçecekler | Yok |
13) | Türk Mutfağından Yemek Örnekleri | Yok |
14) | Türk Mutfağından Yemek Örnekleri | Yok |
15) | Final Sınavı | Ders notları |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders sunumları |
Diğer Kaynaklar: | Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz-DENİZ GÜRSOY |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||
1) Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır. | |||||||||
2) Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. | |||||||||
3) Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık Önlisans Programı, öğrencilere aşçılık alanının teorik temellerini öğretmenin yanı sıra uygulamaya yönelik bilgi ve eğitim vermekle de sektörde kullanabilecekleri bilgi ve deneyim yeterliliği kazandırmaktadır. | |
2) | Bunun dışında yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren işletmelerin gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. | |
3) | Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 2 | 30 |
Ara Sınavlar | 1 | 14 | 14 |
Final | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü | 90 |