Mimari Restorasyon
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Genel Bilgi

Mimari Restorasyon, tarihsel ve kültürel değer taşıyan ve kültür varlığı olarak değerlendirilen taşınmaz kültür varlıklarının bilimsel yöntemler aracılığıyla korunmasını, bir onarım veya tamamlama işlemine girilmeksizin yıpranmanın durdurulmasını, yıkılan bölümlerin özgününe uygun biçimde onarılmasını amaçlayan bir meslek dalıdır.

T.C. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Önlisans Programı 2012 yılında kurulmuş, dinamik ve modern eğitim anlayışına sahip bir programdır. Güçlü akademik kadrosu ile güncel restorasyon anlayışlarını ve uluslararası restorasyon tekniklerini öğrencilerine aktarmayı amaçlamış ve bu doğrultuda kamu ve özel kuruluşlarda aranan altyapıya sahip mezunlar yetiştirmeyi ilke edinmiştir.
2 yıllık bir önlisans programı olan Mimari Restorasyon Programı, TYT puanı ile öğrenci almaktadır. Derslerini ve 30 iş günü stajını tamamlayan öğrenciler Restoratör ünvanı alarak mezun olurlar.
Mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yapmış olduğu Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları taktirde üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilir ya da yurtdışında bir üniversitede lisanslarını tamamlayabilirler. Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girip başarılı puanı almaları durumunda, üniversitelerin kontenjanları dahilinde; Çini, El Sanatları, Eski Çini Onarımları, Geleneksel Türk El Sanatları, Geleneksel Türk Sanatları, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Mimarlık, Restorasyon ve Konservasyon, Şehir ve Bölge Planlama ile Tezhip bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans mezunu olabilirler.